L’any 2021 el sector porcí ha assolit una facturació rècord de 18.500 milions d’euros, el 41,2 % dels quals correspon a exportacions (7.718,5 milions d’euros, un 1,2 % més que el 2020, per 3,1 milions de tones, un 4,3 % d’augment).

Així ho va avançar la setmana passada Alberto Herranz, director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC),en una roda de premsa on va fer balanç de l’any 2021 i va destacar que la facturació directa del sector suposa el 62 % del total de la indústria càrnia espanyola i el 18 % de la facturació total de la indústria alimentària, alhora que dóna feina a 415.000 persones de forma directa, indirecta i induïda.

A més, va exposar que la producció total de carn va variar lleugerament a l’alça, per situar-se en 5,19 milions de tones -d’elles 960.000 tones en productes elaborats- mentre que el consum a les llars espanyoles va tornar a xifres prèvies a la pandèmia, i va rondar els 21 quilos per càpita, un 37 % per sota de la mitjana europea.

D’altra banda, el nombre d’indústries de porcí implantades al medi rural s’ha incrementat en un 13,4 % en l’última dècada i l’ocupació industrial ho ha fet en un 10,8 % en pobles més petits.

A nivell d’exportacions, Daniel de Miguel, director d’Internacional d’INTERPORC, va intervenir destacant que Espanya es va convertir el 2021 en el segon exportador mundial de productes del porcí, molt a prop dels Estats Units. Les principals destinacions de la carn de porcí espanyola són la Xina (1,2 milions de tones); França (300.000 tn); Itàlia (176.000 t); Filipines (157.000 t); Japó (143.000 t); Corea del Sud (121.000 tn) i Portugal (110.000 tn).

Unes xifres que consoliden el porcí com a principal exportador dins del sector agroalimentari, per davant de fruites, hortalisses, vi i oli, amb un balanç comercial exterior positiu en 7.212,4 milions.