Tal i com publica PigProgress, Rabobank és força optimista en el seu informe trimestral sobre la carn de porc. Un optimisme que va de la mà de l’advertència sobre que la pesta porcina africana (PPA) continua afectant la producció de porc a Àsia i Europa, així com els fluxos comercials mundials.

El banc també assenyala l’efecte continuat del coronavirus en tota la cadena de subministrament, des dels productors fins als consumidors.

L’últim informe preveu que el subministrament mundial de porc creixerà a Àsia i Amèrica del Nord i del Sud, però que afrontarà més reptes a Europa. Segons Rabobank, tot i que la Xina continua dominant el comerç mundial, s’espera una reducció de les importacions del gegant asiàtic el 2021, la qual cosa tindrà repercussions a la resta del món (especialment a Europa, on les prohibicions comercials a Alemanya augmenten l’oferta local i pesen al mercat).

Producció de porc a Europa

S’espera que la producció europea de porc sigui lleugerament més baixa el 2021 degut a:

  1. Una demanda d’exportacions més baixa.
  2. Una recuperació lenta de la demanda local a causa de la COVID-19.
  3. Les amenaces en curs a l’est d’Europa i Alemanya per la presència del virus de la PPA.

Espanya presenta un augment de les seves exportacions de porc a la Xina a causa dels brots de PPA en senglars a Alemanya.

Segons Rabobank, “Espanya mostra la seva força per compensar gran part del buit deixat per Alemanya, reduint la pressió sobre Xina perquè acceptés la regionalització a Alemanya”.

L’analista sènior de proteïnes animals, Chenjun Pan diu que “tot i que Alemanya se centra a buscar destinacions d’exportació alternatives, Espanya i Dinamarca continuaran beneficiant-se de l’absència d’Alemanya en alguns mercats asiàtics”.

Xina: repoblament ràpid, menors importacions de porc

Després de la ràpida repoblació el 2020, augmentant fortament la seva quota de comerç mundial fins a superar el 50 %, la Xina experimentarà un fort creixement en la producció de porc el 2021. El banc calcula que serà del 10 al 15 % el 2021.

Tot i que la PPA continua estenent-se al país, l’impacte disminueix. En el seu informe, el banc descriu que “el comerç mundial de porc s’enfronta a grans canvis”.

Pan comenta que “amb la producció que s’espera que creixi almenys entre un 10 i un 15 %, les importacions de la Xina disminuiran d’un 10 a un 30 % aquest any. Això farà que el 2021 sigui el segon any més important d’importacions, però el canvi de la demanda afectarà a tots els exportadors ”.

Estats Units: política comercial, immigració i suport a les explotacions agràries

Als Estats Units, la forta demanda nacional i d’exportació ajuda a impulsar bons mercats de porc i dóna suport a la fortalesa dels preus del porc. Les millors vendes ajuden a compensar l’augment dels costos dels pinsos. La política comercial, la immigració i el suport a les explotacions agrícoles continuen essent importants a mesura que la nova administració de Biden assumeix el control.