El Parlament Europeu ha fet cas a les 8.000 firmes que demanaven el rebuig a la moció que planejava restringir l’ús d’antibiòtics veterinaris a la Unió Europa, i l’ha rebutjat en votació plenària per 450 vots en contra i 204 a favor.

La moció va partir de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) del Parlament Europeu, que proposava la prohibició de l’ús en animals de tots els antimicrobians assenyalats com a crítics de màxima prioritat per l’OMS. Tot i que la pròpia Organització Mundial de la Salut i altres organismes veterinaris i científics havien desaconsellat aquesta prohibició, la moció per prohibir el seu ús en animals domèstics o de producció va seguir endavant.

Aquest fet va provocar la immediata mobilització del sector veterinari europeu: la Plataforma Europea per a l’Ús Responsable de Medicaments en els Animals (EPRUMA), juntament amb la Federació de Veterinaris d’Europa (FVE), van elaborar un document en el qual demanaven signatures per enviar-lo a els europarlamentaris. En ell s’incloïen raons perquè votessin en contra d’aquesta prohibició, i va ser subscrit per nombroses organitzacions veterinàries de tot Europa, entre les quals s’inclou l’AVPC.

Tot i que alguns europarlamentaris van posar en dubte les raons científiques aportades per justificar l’oposició a la moció, la votació de ple parlamentari es va decantar per donar suport l’enfoc One Health per abordar el desafiament de les resistències antimicrobianes.

EPRUMA s’ha mostrat molt satisfeta del resultat de la votació, i assenyala que el rebuig de la proposta de resolució ha demostrat que els diputats del Parlament Europeu han comprès la importància de la salut animal i les seves repercussions en la salut pública, la seguretat alimentària i el medi ambient.

De la mateixa manera, EPRUMA espera que el Parlament Europeu doni suport a la implementació de polítiques més àmplies de la UE que afectin la salut i el benestar dels animals, basant-se en l’assessorament científic de les agències i buscant un equilibri acurat per a la protecció de la salut humana i animal, així com del nostre medi ambient.