El passat divendres 19 de novembre, l’IRTA, junt amb l’empresa líder en salut animal Zoetis, i la interprofessional del porc ibèric, Asici, van lliurar els guardons Porc d’Or Ibèric 2021 a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica.

La V edició d’uns premis que, enguany han reprès la forma presencial amb la ciutat de Sevilla com a seu, tot i que la gala també va ser retransmesa en directe (www.premiosporcdor.com). Hi van assistir prop de 500 professionals del sector porcí, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials.

En total, es van lliurar 32 premis (28 de generals i quatre d’especials) a 23 granges de quatre comunitats autònomes, amb l’objectiu de reconèixer l’esforç i el treball del porcí ibèric espanyol.

L’empresa Icpor Soria S.L. es va alçar amb:

  • El màxim guardó d’entre totes les categories, el Porc d’Or Ibèric especial amb Diamant, que va anar a parar a la granja Ibéricos Valcorba, situada a Bahabón (Valladolid).
  • El Porc d’Or Ibèric especial de la Màxima Productivitat Numèrica, amb 20,28 garrins deslletats per truja ibèrica productiva i any, per la Granja Valdisierro, de Fresno de Cantespino (Segovia).

Pel que fa al Porc d’Or Ibèric especial Zoetis a la Innovació, va recaure a la granja Dehesón del Encinat, a Orpesa (Toledo), de l’empresa Sánchez Romero Carvajal, pel seu projecte destinat a optimitzar la producció de la finca per al màxim aprofitament de la pastura de glans.

Per últim, el nou premi especial a la Producció a l’Aire Lliure ha anat a parar a Còrdova, a la granja La Fuente del Perro, de l’empresa Covap.

En total, deu granges de Castella i Lleó van obtenir 17 estatuetes ―dues més que la passada edició― (set ors, cinc plates i cinc bronzes): vuit per a Valladolid, sis per a Segovia i tres per a Salamanca. Deu granges extremenyes van rebre un guardó (dos ors, quatre plates i quatre bronzes) ―quatre menys que l’any passat―: vuit situades a Badajoz (dos ors, dues plates i quatre bronzes) i dues a Càceres (dues plates). Andalusia va quedar representada amb una granja malaguenya que va obtenir una estatueta de bronze per Taxa de Parts a la primera categoria.