«DEMOTAC: La tomografia computeritzada com a eina per a millorar l’eficiència en la producció porcina» és el nom d’un nou projecte demostratiu que, de la mà de l’IRTA i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, vol oferir al sector porcí la possibilitat de comprovar de primera mà les capacitats de la tomografia computeritzada (TC).

La TC és una tecnologia basada en raigs X, més coneguda pels seus usos en medicina humana ―com per exemple en la detecció de lesions cerebrals―, que en la producció animal pot ser emprada com a tècnica no invasiva per estudiar l’evolució de la canal d’un animal en diverses fases del seu desenvolupament sense haver de sacrificar-lo. Així, es pot fer servir ja sigui a granja, a l’escorxador o a la indústria de processament, per veure l’interior de l’animal i obtenir valors d’espessor, àrea i volum de cadascun dels teixits (el que s’anomena «composició tissular»).

Els responsables del projecte DEMOTAC realitzaran inicialment una exploració del sector per identificar les necessitats específiques de les empreses relacionades amb la producció porcina. Un cop fet això, oferiran dues sessions per presentar la tecnologia i les seves aplicacions, i per mostrar-la en directe en l’avaluació d’animals vius i de canals. Finalment, per ajudar en la transferència del coneixement, es realitzarà un vídeo divulgatiu sobre la TC.

Les empreses participants en el projecte podran provar directament la tecnologia i escanejar alguns dels seus animals vius i/o canals a les instal·lacions de l’IRTA a Monells (Girona). Les sessions es prepararan amb antelació amb l’engreix d’un grup seleccionat d’animals. La TC permetrà seguir l’evolució d’aquest engreixament, que és un dels principals avantatges de la tecnologia.

¿Quines empreses es podrien veure beneficiades dels avantatges de la TC? Per exemple, empreses de millora genètica animal, que podrien seleccionar els millors exemplars segons el producte desitjat. O empreses de nutrició, que comprovarien els efectes de l’estratègia alimentària aplicada en els animals. A nivell de processat, aquest sistema també podria ajudar en el calibratge d’equips de classificació de canals i en la optimització del processat dels aliments.

Les empreses que vulguin tenir més informació del projecte o inscriure-s’hi, han de contactar amb Albert Brun(albert.brun@irta.cat).