Un any més, i ja van 26 edicions, la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya (AVPC) van organitzar les Jornades de Porcí; una edició a la qual es van inscriure uns 340 professionals del sector porcí.

L’esdeveniment va arrencar el dimecres 31 de gener a la Facultat de Veterinària de la UAB amb la celebració de cinc tallers centrats en:

 • Control d’aigües, de la mà de Cristina García i Luis Labrador (Aquagan Biocidas).
 • Neteja i desinfecció, amb Carme Núñez (Provetsa) i Miquel Iglesias (Medinet Higiene Ambiental).
 • Diagnòstic ecogràfic i problemes reproductius de la truja, impartit per Antonio Vela (ThinkinPig).
 • “Maneig en bandes. Opcions per millorar l’estabilitat sanitària”, amb Carlos Casanovas (Ceva) com a ponent.
 • Gestió i organització d’equips de treball. Impacte sobre la productivitat-benefici de la granja”, de la mà de Miguel Forcadell (Liderporccc).

L’Hotel EXE Campus Bellaterra va ser la seu per a les ponències que es van celebrar els dies 1 i 2 de febrer.

Dijous dia 1 les Jornades de Porcí van arrencar amb una xerrada d’Anna Barbé (Grup Vall Companys) titulada “Gestió d’equips veterinaris i altres RR. HH. a les empreses de porcí. Com empoderar l’equip perquè sigui més eficient?”, i van seguir amb la ponència “Costos ocults de l’engreix. Quins factors limiten maximitzar el benefici a la fase d’engreix?”, conduïda per Joan Rocadembosch (SIP Consultors).

A continuació va tenir lloc una taula rodona sobre com “Gestionar els engreixos: som tan eficients com ens expliquen?”, moderada per Cesc Illas, que va comptar amb la participació de:

 • Rafael Guillén (Cuarte SA) per parlar-nos sobre “Flux de producció: maneig de l’ompliment, càrrega i dejunis”.
 • Pau Aymerich (Grup Vall Companys), que va compartir “Estratègies d’alimentació per a la millora de l’eficiència”.
 • Montse Bosch (BonÀrea Agrupa) parlant sobre “Aspectes sanitaris i de bioseguretat”.
  Anna Barbé, amb la “Gestió d’equips tècnics (veterinaris i visitadors)” com a eix de presentació.

A la tarda va tenir lloc la sessió de casos clínics, moderada per Josep Casanovas i per Ivan Díaz.

El matí del divendres 2 de febrer va arrencar amb la sessió de “R+D: divulgació de treballs realitzats a la UAB/CReSA amb utilitat pràctica”, moderada per Jordi Casal, durant la qual es va parlar sobre:

 • La importància de les poliserositis en garrins de transició per al sector porcí. Marina Sibila (CReSA).
 • L’efecte de barrejar garrins en el deslletament sobre el rendiment productiu i benestar dels porcs durant la transició i engreix. Francisco González (SNiBA).
 • L’evolució del virus del PRRS a granges endèmiques: quan tot sembla igual, però és molt diferent. Hepzibar Clilverd (UAB).

El matí va seguir amb Antonio García (IA Sapiens) i “El poder de la Intel·ligència Artificial aplicada al porcí. Visió i possibilitats de futur” i Josep Rocadembosch (Catalana de Pinsos) amb “Passat, present i futur del maneig de la S1 en bandes de 5 setmanes”.

A la cloenda de les Jornades, es va fer entrega del premi al millor cas clínic, atorgat a Álvaro Aguarón.