El 06 de desembre del 2024 es va signar l’acord final d’associació entre la Unió Europea (UE) i MERCOSUR. Aquest acord es cataloga com a històric, tenint en compte la seva magnitud, ja que crea un mercat de béns i serveis d’aproximadament 800 milions de consumidors i representa una quarta part del PIB mundial.

Segons publica 3tres3, un dels principals objectius de l’acord és eliminar gairebé el 90 % dels aranzels entre les dues parts, progressivament en un període de 10 anys, amb algunes excepcions que s’estendran fins a 15 anys. Val la pena aclarir que, malgrat estar signat, aquest encara està subjecte al procés de ratificació per part de les institucions europees i els parlaments nacionals dels estats membres, per la qual cosa aquest procés podria estendre’s durant diversos mesos i fins i tot anys.

L’acord tindrà efectes importants sobre la carn de porc i, com s’esperava, ha generat opinions dividides entre els representants del sector porcí d’ambdues regions, ja que mentre que alguns ho veuen com una oportunitat, altres ho consideren un risc a causa dels desequilibris normatius i econòmics.

A l’article, detallen el context actual, els desafiaments i oportunitats de l’acord, la percepció de les parts… I aporten dades molt interessats de cara a l’impacte que pot tenir aquest acord sobre el nostre sector.