La presidenta de la European Association for Porcine Health Management (EAPHM), Giovanbattista Guadagnini, ha publicat una carta en la qual demana suport a tots els veterinaris del sector porcí a un comunicat d’EPRUMA (Plataforma europea per l’ús responsable de medicaments en animals) que sol·licita al Parlament Europeu que en la sessió del proper 16 de setembre no retirin totalment de l’ús veterinari certs antibiòtics (colistina, macròlids, fluoroquinolones i cefalosporines) que volen deixar exclusivament per a ús humà.

És important i urgent ja que s’ha de signar (de forma individual cada veterinari) abans del proper dilluns 6 de setembre.

En el marc del nou Reglament europeu sobre medicaments veterinaris, i amb l’assessorament científic de les Agències EMA, EFSA i l’ECDC, la Comissió Europea ha aprovat, mitjançant el que es coneix com un “acte delegat”, els criteris per a la reserva de certs antibiòtics per al tractament d’infeccions en humans.

No obstant això, un europarlamentari alemany, Martin Häusling, del grup dels Verds, ha presentat una moció al Parlament europeu per oposar-se a l’esmentat “acte delegat” de la Comissió. Aquesta moció es vota pel ple de Parlament europeu el proper dia 16 de setembre.

De triomfar aquesta moció, que defensa un plantejament molt més restrictiu i que no té en compte tots els esforços que s’estan realitzant en el camp de l’ús responsable d’antibiòtics en veterinària ni les mesures previstes referent a això pel nou Reglament, es posaria en dubte l’assessorament científic en la presa de decisions a la UE, a més de soscavar molt seriosament la sanitat i el benestar animal, sense que a més es veiés en absolut beneficiada la salut pública ni la lluita contra les resistències antimicrobianes.

Davant d’aquesta situació, una sèrie d’organitzacions internacionals, com la Federació de Veterinaris Europeus, FVE, el Copa-Cogeca representat als productors, l’aliança europea per l’ús responsable d’antibiòtics EPRUMA, o AnimalhealthEurope, entre d’altres, han consensuat una carta oberta als membres de Parlament europeu perquè s’oposin a aquesta moció.

Una signatura que s’ha d’enviar telemàticament i de forma individual abans del proper 6 de setembre a través d’aquest enllaç: https://form.jotform.com/212352665713353.

Aquí tens la carta traduïda, facilitada per la secretaria d’ANAVEPOR.